Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 25

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Жовтень » 30 » Всесвітній тиждень грудного вигодовування
14:09
Всесвітній тиждень грудного вигодовування

Всесвітній тиждень грудного вигодовування -
1-7 серпня 

Тема тижня:«Breastfeeding and work. Lets make it work» «Грудне вигодовування і робота – це можливо»

Всесвітній тиждень грудного вигодовування проводиться щорічно з 1 по 7 серпня за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я. Приводом для його запровадження стало прийняття у серпні 1990 року Інночетійської декларації ВООЗ і ЮНІСЕФ, спрямованої на охорону, заохочення та підтримку грудного вигодовування. В Україні тиждень грудного вигодовування проводиться з 2001 року.

Всесвітній альянс на підтримку грудного вигодовування (WABA) пропонує присвятити цьогорічні заходи тижня розширенню можливостей і підтримку всіх жінок, які працюють, поєднання їх роботи з вихованням дітей, зокрема грудним вигодовуванням. Праця жінок розглядається в широкому значенні як оплачувана зайнятість в формальному та неформальному секторах економіки, самозайнятість, сезонна, договірна, домашня робота та здійснення догляду.

Часто жінки вимушені припиняти грудне вигодовування тому що їм потрібно повернутись до роботи. Проведений в глобальному масштабі аналіз світових даних показав, що розповсюдженість виключно грудного вигодовування дітей вище в тих країнах, де законодавчо захищені права матерів на перерви в роботі для годування дітей.

Стаття 24 Конституції України забезпечує жінкам можливість поєднувати працю з материнством. Це положення Конституції України знаходить своє вираження у цілому комплексі прав та гарантій, які закріплені законами України. Зокрема ст. 183 Кодексу законів про працю України  наголошує: «Жінкам, що мають дітей віком до півтора року, надаються, крім загальної перерви для відпочинку і харчування, додаткові перерви для годування дитини. Ці перерви надаються не рідше ніж через три години тривалістю не менше тридцяти хвилин кожна. Перерви для годування дитини включаються в робочий час і оплачуються за середнім заробітком». У проекті Трудового Кодексу України також збережено високий рівень охорони праці вагітних жінок і жінок, які мають дітей.

Для забезпечення найкращого росту, розвитку і здоров’я малюків протягом перших шести місяців життя їх потрібно годувати виключно грудним молоком, тобто з раціону дитини мають бути виключені всі види їжі та напоїв, навіть води, окрім грудного молока. Грудне молоко є ідеальною їжею для малюків, а грудне вигодовування є частиною репродуктивного процесу, який відіграє велику роль для здоров’я матерів.

Виключно грудне вигодовування є для матерів природним способом запобігання вагітності, який в 98% випадків дає захист від зачаття протягом перших шести місяців після народження дитини. Воно допомагає жінкам швидше позбавитись надлишкової ваги і сприяє зниженню розповсюдженості ожиріння. Як показали дані наукових досліджень, годування груддю зменшує вірогідність розвитку у жінок раку молочної залози та яєчників, остеопорозу і коронарної хвороби серця.

Таким чином, надзвичайне значення для сприяння грудному вигодовуванню мають належні правила та програми підтримки для працюючих жінок.

 

Лікар загальної практики-сімейний лікар

Менської ЛА КЗОЗ «Менський центр ПМСД»                      Людмила Мацішевська

Переглядів: 412 | Додав: Dragon | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar