Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 25

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Жовтень » 30 » Відповідальне батьківство та планування сім’ї
14:16
Відповідальне батьківство та планування сім’ї

Відповідальне батьківство та планування сім’ї

В усьому світі останнім часом все більша увага приділяється проблемі здоров'я, здорового способу життя та відповідального батьківства.

 З 10.05. по 17.05. року в Чернігівській області проводиться тиждень планування сім’ї.

Планування сім'ї - поняття, яке активно входить в наше життя. Що це таке і чому планування сім'ї так важливо для кожного з нас, для кожної родини? Багато років планування сім'ї помилково розумілося як обмеження народжуваності. Але планування сім'ї - це забезпечення здоров'я жінки для народження бажаних і здорових дітей. Іншими словами, планування сім'ї - це діти за бажанням, а не з нагоди. Право на планування сім'ї, на вільне і відповідальне батьківство є міжнародно визнаним правом кожної людини. Воно допомагає людям свідомо вибирати кількість дітей у сім'ї і терміни їх народження, планувати своє життя, уникнути непотрібних тривог і хвилювань.

Для чого потрібно планувати сім'ю:

- для народження бажаних здорових дітей;

- для збереження здоров'я жінки;

- для досягнення гармонії в психосексуальних відносинах в родині;

- для здійснення життєвих планів.

Для того щоб батьківство було відповідальним, щоб на світ з'являлися бажані і здорові діти, кожна сучасна людина має знати, як зберегти своє репродуктивне здоров'я:

1. Оптимальний вік для народження дітей - 20-35 років. Доведено, що якщо вагітність настає раніше чи пізніше, то вона протікає з великим числом ускладнень і вірогідність порушень здоров'я у матері і дитини вища;

2. Інтервали між пологами рекомендуються не менше 2-2,5 років, що дозволяє жінці відновити сили для майбутніх пологів, зберегти своє здоров'я та здоров'я майбутніх дітей;

3. Аборт - найбільш небезпечний метод регулювання народжуваності, його можна уникнути за допомогою сучасних методів контрацепції;

4. Якщо небажана вагітність все-таки наступила і жінка вирішила зробити аборт, необхідно звернутися до лікаря якомога раніше - це знизить ризик можливих ускладнень під час та після аборту;

5. Після пологів і аборту необхідно підібрати надійний метод контрацепції до відновлення статевого життя;

6. Інфекції, що передаються статевим шляхом, часто є причиною безпліддя у чоловіків і жінок;

7. Контрацепція робить інтимне життя більш гармонійним, усуває непотрібні хвилювання і тривоги.

         Планування сім’ї – це відповідальне ставлення до батьківства, обов’язок двох - чоловіка та жінки - попереджати небажану вагітність і бути готовим до народження здорової і бажаної дитини.

         Підготовка до вагітності включає медичне обстеження в поліклініці, жіночій консультації або центрі сімейної медицини. Як мінімум за три місяці до зачаття та протягом всієї вагітності необхідно виключити шкідливий вплив алкоголю, наркотичних речовин і тютюнового диму. В цей період важливо провести профілактику дефіциту вітамінів і мікроелементів.

Безумовно, знання факторів, що впливають на репродуктивне здоров’я, є першим кроком на шляху до його збереження. Інформованість та грамотне використання контрацепції попередить небажану вагітність та зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом. Своєчасна діагностика і лікування цих захворювань дозволять звести до мінімуму негативний вплив інфекційно-запальних процесів на репродуктивну функцію.

Планування та ретельна підготовка майбутніх батьків до вагітності, ведення здорового способу життя, відмова від шкідливих звичок сприяють нормальному перебігу вагітності та пологів, народженню здорових дітей.

А взагалі, турбота про своє здоров’я, у тому числі і репродуктивне, мають стати нормою і культурою поведінки кожної людини та суспільства в цілому.

З метою планування сім’ї, запобігання небажаній вагітності, я раджу звертатися до сімейного лікаря, лікаря акушер-гінеколога, адже саме лікар надасть вам поради стосовно планування сім’ї, збереження вашого здоров’я.

 

Лікар загальної практики – сімейний лікар

Менської лікарської амбулаторії 

Менського центру первинної медико-санітарної допомоги         Сердюк В.В.

Переглядів: 448 | Додав: Dragon | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar