Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 25

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Жовтень » 30 » Туберкульоз та його профілактика
14:10
Туберкульоз та його профілактика

     

Туберкульоз та його профілактика

 Туберкульоз – одне з найпоширеніших та найзагрозливіших захворювань людини, тварин, птахів. Туберкульоз не має «адреси», «посади», не має «паспорта», не розрізняє соціального статусу і однаково небезпечний для усіх.

Туберкульозом захворіти може кожен!

З 1995 року в Україні зареєстровано епідемію туберкульозу, яка і донині невпинно прогресує. Щороку на туберкульоз захворюють майже 40 тис. українців, з них на «відкриту» форму туберкульозу близько 30%, помирає щорічно понад 10тис. Україна по рівню смертності від туберкульозу займає перше місце в Європі. Щорічно в 25-27 тис. сільськогосподарських тварин діагностується туберкульоз.

Джерело інфекції – хвора людина ( на відкриту бактеріальну форму туберкульозу), 55 видів тварин, 25 видів птахів, а також заражені продукти тваринного та рослинного походження, грунт, органічні і неорганічні речовини, в яких живе, розмножується та зберігається збудник туберкульозу. Туберкульозна паличка може вражати всі органи і системи людського організму.

Шляхи передачі. Найчастіше зараження туберкульозом відбувається повітряно-крапельним, повітряно-пиловим, рідше харчовим, контактно-побутовим шляхом. Бактерії туберкульозу можуть виділятися під час кашлю з мокротинням, слиною, а також під час співу, розмови. Зараження може відбуватися під час безпосереднього контакту з хворим ( під час поцілунків) і опосередковано ( через забруднені предмети вжитку – книги, рушники, посуд, продукти, особливо молочні). Одна хвора людина може інфікувати за рік 10-15 осіб!

Основні симптоми захворювання: кашель понад два тижні; підвищена температура тіла; утруднене дихання; біль у грудях; поганий апетит; постійна слабкість; безпричинна втрата ваги; підвищена пітливість, особливо вночі; кровохаркання.

На ранніх стадіях хвороби кашель може бути відсутній. Усі ці симптоми можуть бути проявами інших захворювань, але перш за все треба думати про туберкульоз.

Найбільшу вірогідність захворіти має людина, у якої під час «зустрічі» з туберкульозною паличкою знижений, слабкий імунітет. На стан імунітету впливають: нераціональне харчування, зловживання алкоголем, тютюном, наркотична залежність, ВІЛ/СНІД, важкі фізичні та психічні навантаження, стрес, наявність хронічних захворювань, погані умови життя.

Для профілактики туберкульозу обов’язково необхідна вакцинація дітей (на 3-5 день у пологовому будинку) і їх ревакцинація – в 7 та 14 років.

Туберкульоз виліковний – при умові раннього виявлення, ефективного лікування та дотримання рекомендацій лікаря.

Туберкульоз не виліковується – якщо перервати лікування, вживати протитуберкульозні препарати хаотично, зловживати алкоголем, наркотичними засобами, внаслідок чого розвивається така форма туберкульозу (хіміорезистентна), яка не піддається лікуванню протитуберкульозними препаратами.

Не займайтесь самолікуванням!

З метою раннього виявлення туберкульозу щорічно дітям та підліткам проводять реакції Манту, а дорослим варто один раз на два роки пройти флюорографічне обстеження. Один раз на рік обстежуються особи з так званої «групи ризику» щодо туберкульозу (хворі на часті пневмонії, цукровий діабет, виразкову хворобу шлунку та 12-палої кишки, ВІЛ-інфіковані та інші). На жаль, в останній час збільшилась кількість відмов батьків від р. Манту, ставлячи під загрозу здоров’я своїх дітей.

Уникайте покупок продуктів тваринництва, які не пройшли ветеринарного обстеження (особливо на стихійних ринках). Не купляйте молочні продукти, фасовані у нестерильний, раніше вживаний пластиковий посуд.

При появі вищеназваних симптомів захворювання, НЕГАЙНО зверніться до свого дільничного лікаря-терапевта. Головне – вчасно звернутись до лікаря.

Щоб не захворіти на туберкульоз в умовах епідемії, слід повноцінно харчуватись, не мати шкідливих звичок, займатись спортом і загартовуватися. Ведіть здоровий спосіб життя, дотримуйтесь правил особистої гігієни, утримуйте своє житло в чистоті, частіше провітрюйте. Не захоплюйтесь вегетаріанством та не зловживайте різними дієтами.

Попередження та раннє виявлення туберкульозу залежить від Вашого відношення до свого здоров’я, здоров’я рідних та всіх, хто Вас оточує.

 

Лікар загальної практики-сімейний лікар

Менської лікарської амбулаторії

КЗОЗ «Менський центр ПМСД»                               Людмила Мацішевська

Переглядів: 424 | Додав: Dragon | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar