19:17 Всесвітній день донора крові | |
Всесвітній день донора крові Щорічно 14 червня країни в усьому світі відзначають Всесвітній день донора крові. Тема кампанії Всесвітнього дня донора крові цього року - «Спасибі за порятунок мого життя». Ця подія призначається для висловлення подяки добровільним неоплачуваним донорам за їх дар крові, яка рятує людські життя, для підвищення обізнаності щодо необхідності регулярного донорства крові з метою забезпечення якості, безпеки і доступності крові та її компонентів для нужденних в них пацієнтів. Переливання крові та її продуктів щорічно сприяє порятунку мільйонів людських життів. Завдяки переливання можна продовжити і зробити якісною життя пацієнтів, які страждають від станів, які становлять загрозу для життя, а також підтримувати складні медичні та хірургічні процедури. Переливання крові та її компонентів необхідно також під час антропогенних та стихійних лих і для охорони здоров’я матері та дитини.
Корисна інформація для охочих стати донором.
За 1 забір зазвичай беруть 450мл + 40 мл крові – це 6-8% від загальної маси тіла дорослої людини. Осіб легших за 50 кг або зростом нижче 150 см у індивідуальному порядку до здачі крові може допустити лікар-трансфузіолог. Донорами не можуть бути люди, які хворіли або хворіють на СНІД, носії ВІЛ-інфекції, сифілісу, вірусних гепатитів, туберкульозу, із гіпертонічною хворобою ІІ-ІІІ ст., ішемічною хворобою серця, атеросклерозом, а також мають захворювання нирок, органів травлення, гострі запалювальні процеси. Детальну інформацію щодо переліку протипоказань до донорства крові надають у медичних закладах. Цільну кров рекомендують здавати не частіше 5 разів на рік. Повністю склад крові відновлюється упродовж 30-40 днів. Щоб відновлення відбулося швидше, радять пити багато рідини - соки, чай. А раціон донора завжди повинен містити білок, від якого залежить рівень гемоглобіну в крові. Продукти, що містять білок - м'ясо, буряк, гречка, сочевиця, квасоля і всі бобові, риба та ін. Регулярне донорство сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань, атеросклерозу, подагри та навіть ожиріння. Адже регулярна дача крові омолоджує організм та покращує роботу імунної системи, печінки, підшлункової залози та інших органів травлення. До того ж кров беруть лише у здорових людей, відтак, донорство — нагода перевірити власний стан здоров'я. Щоб бути донором, важливо вести здоровий спосіб життя: правильно харчуватися, відмовитися від надмірного вживання алкоголю та від куріння. Перед здачею крові: - напередодні необхідно повечеряти, але відмовитися від жирної їжі, молочних продуктів; - можна вживати солодкий чай, узвар, хліб, сухарі, варені крупи, макарони на воді без масла, соки, морси, компоти, мінеральна вода, овочі, фрукти (крім бананів); - не вживати алкоголь за 48 годин до процедури; - пити більше рідини; - не вживайте ліки, особливо, які містять анальгін, аспірин за 72 години до процедури; - добре відпочити, виспатися; - легко поснідати у день процедури; - не курити за 2 години до та 2 години після процедури. Після процедури: - відпочити 10 хвилин; - випити солодкий чай, з'їсти щось легке; - у цей день краще уникати надмірних фізичних навантажень; - алкоголь краще не вживати щонайменше протягом 8 годин; - протягом наступних 2 діб бажано регулярно та добре харчуватися та вживати багато рідини. Для заохочення дачі крові держава пропонує донорам пільги: з метою адаптації організму до крововтрати чинним Законом України передбачено звільнення донора від роботи в день здачі крові та на наступний день після неї зі збереженням середньої місячної заробітної плати. Якщо, за домовленістю із роботодавцем, донор у день дачі крові виходить на роботу, вихідний переноситься на іншу дату. У випадку, коли доброволець здійснює процедуру під час відпустки, то відпустка продовжується на відповідну кількість днів. Також постановою Кабінету міністрів встановлено розмір виплати донорам.
| |
|
Всього коментарів: 0 | |