Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Липень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 25

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Липень » 7 » Обережно: ботулізм!
10:41
Обережно: ботулізм!

   

  Цього літа Україну сколихнула хвиля інфекційного захворювання – ботулізму, який може призвести і, на жаль, призводить до смертельних наслідків. Людина ще начебто була здорова, а вже ввечері опиняється якщо не на реанімаційному ліжку, то в інфекційному відділенні. Лікарі зазначають, що немає специфічної сироватки, за допомогою якої протягом кількох днів такого хворого можна поставити на ноги, тому вимушені застосовувати тривалу дезінтоксикаційну та симптоматичну терапію, причому вона не дає гарантії стовідсоткового одужання.

  Що ж таке сталося, що звичайна в’ялена риба та деякі інші продукти створюють серйозну небезпеку для українців? Як зазначає завідувачка інфекційного відділення КЛПЗ «Чернігівська міська лікарня №2», головний позаштатний інфекціоніст Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Світлана Ворона, проблема полягає у збудникові цього захворювання, який, знаходиться не тільки в рибі, м’ясі, а і в консервованих овочах, грибах та інших продуктах.

  «Ботулізм являє собою досить важке захворювання токсико- інфекційного характеру, особливості перебігу якого призводять до ураження нервової системи, спинного і головного мозку. При потраплянні ботулотоксину в організм розвивається гостра та прогресуюча дихальна недостатність. При відсутності належного лікування ботулізму хвороба може призвести до летального результату.

  Що стосується причин ботулізму, то вони полягають у вживанні таких продуктів в їжу, як домашня консервація (овочі та гриби), шинка, риба (солона, копчена), ковбаси. Майже всі ті продукти, які зазнали ґрунтового забруднення, містять у собі спори збудника захворювання».

  Тривалість інкубаційного періоду цього захворювання в переважній більшості випадків досить коротка і становить приблизно декілька годин. Між тим, в деяких випадках можливо його продовження до тижня, що, обумовлює необхідність постійного спостереження протягом кількох діб. Симптоматика ботулізму доволі різноманітна через враження збудником багатьох органів та систем. Наприклад, з боку шлунково-кишкового тракту з’являється виражений біль в епігастральній ділянці, блювота. Перебіг захворювання часто нагадує харчову токсикоінфекцію. «Водночас, – наголошує Світлана Ворона, – важливо брати до уваги той факт, що для ботулізму не характерне підвищення температури тіла, вона може бути лише субфебрильною. З боку очей – поява розладів зору, зокрема, мерехтіння, поява «мушок» або туману перед очима, відчуття сітки і втрата чіткості у розгляді контурів навколишніх предметів. Здебільшого хворий не бачить близько, з’являється далекозорість. Можливе опущення повік (птоз), двоїння в очах. Також при ботулізмі у хворих можуть виникати скарги на виражену м’язову слабкість, нестійкість ходи (яку можна порівняти з ходою п’яної людини). Перші години захворювання можуть протікати в комплексі з сухістю слизових ротової порожнини та розладами в роботі шлунково-кишкового тракту. У принципі, діагноз встановлюється швидко. А при наявності ботуліністичної сироватки і лікування буде доволі ефективним. До речі, минулого року на Чернігівщині зафіксовано шість випадків ботулізму (всі через вживання в’яленої риби). На щастя, хворим вдалося допомогти».

  Для профілактики ботулізму необхідно дотримуватися правил консервації продуктів та не купувати овочі, фрукти, м’ясо, рибу на стихійних ринках. У період появи випадків ботулізму не варто взагалі купувати рибу, адже саме влітку вона може містити збудника. 
 

За інформацією сайту УОЗ Чернігівської ОДА

http://uoz.cn.ua/news1065.htm 

Переглядів: 340 | Додав: Dragon | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar