Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 25

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Листопад » 1 » Лікування медицини. Запитань більше, ніж ясностей
12:11
Лікування медицини. Запитань більше, ніж ясностей

Новина щодо чергової реформи медицини області нещодавно викликала бурю в лікарняній галузі Чернігівщини. У перспективі в області мас бути створено 5 медичних округів (Чернігів — 2, Ніжин, Прилуки та Корюківка), медицина поділиться на три рівні, а лікарні отримають спеціалізацію.

Реформування медицини ще жодного разу не доводили до кінця, і все обмежувалось лише скороченням фінансування, тому немала частина лікарів скептично ставиться до запровадження цієї реформи. Проте, наприклад, міста Мена і Корюківка, навпаки, вже давно почали змагатися між собою, хто є кращий для центру медичного округу.

Ми вирішили почути думки головних лікарів цих лікарень, які більш детально розповіли нам про їхнє бачення сьогоднішніх процесів.


Сергій Пивовар, головний лікар Корюківської ЦРЛ:

— Потрібно бути об’єктивним, медицина сьогодні страждає від хронічного недофінансування. Багато районних лікарень уже вважаються такими лише на папері, а в дійсності це приміщення без лікарів і пацієнтів, яке взимку дає прихисток для літніх людей.

Керівництво області представило концепцію реформування медицини, виходячи з тих обсягів фінансування, які вони мають на сьогодні. І шквал критики в їхній бік — це, як мінімум, не за адресою, адже медицина фінансується не з обласного, а з державного бюджету.

У будь-якому випадку, медицина — це, в першу чергу, якість. Виходячи з об’єктивних показників, у північному регіоні області саме Корюківська ЦРЛ є лікарнею, яка в змозі взяти на себе функції медичного центру з гарантією вчасності та якості. Для цього в лікарні є все необхідне. База лікарні розташована у відносно нових лікувальних корпусах, при цьому всі корпуси, крім інфекційного, зв’язані між собою і забезпечені ліфтами. Поточного року ми завершуємо довгобуд поліклініки, дитячого та інфекційного відділень. У більшості решти відділень нещодавно зробили капітальні ремонти. В кожному відділенні є палати з поліпшеними умовами перебування. Також дуже важлива матеріально-технічна база лікарні. За останній час лікарня оснащена сучасним реанімобілем, цифровим рентген-апаратом, відео-гастроскопом, лапароскопічною стійкою для малотравматичних операцій на органах черевної порожнини, в лікарні працює відділення гемодіалізу. Зараз проводиться процедура по закупівлі комп’ютерного томографа. Найближчим часом він має запрацювати. Такого технічного забезпечення не має жодна з районних лікарень.

Сьогодні об’єктивно ми є кращими, і це всі знають, тому, якщо хтось хоче конкурувати з нами, вони повинні ставати кращими за нас, працювати над цим, залучати кошти меценатів, адже від держави зараз нічого не отримаєш. Від цього виграють наші пацієнти та лікарі, а як складеться реформа — покаже час. Корюківська лікарня фінансується як і будь-яка лікарня України, фактично все оновлення бази — це кошти меценатів і місцевих бюджетів.

Незважаючи на те, що ми зараз «Корюківська центральна районна лікарня», до нас за допомогою звертається дуже багато жителів Менського, Сосницького, Сновського, Семенівського районів, трохи менше — з Новгород-Сіверського і Коропського. Отже, наразі ми вже фактично працюємо як міжрайонна лікарня, як центр госпітального округу. І поки держава вирішує, як реформувати галузь, лікарі нашої лікарні продовжують рятувати життя, незалежно від прописки. Це наш обов’язок і місія. Тож будьте всі здорові!


Петро Хомрач, головний лікар Менської ЦРЛ, був небагатослівним

— Нещодавно обласне управління охорони здоров’я оголосило про реформування медичної галузі Чернігівщини і створення 5 медичних округів.

У медичних округах буде кілька лікарень інтенсивного лікування першого рівня та одна лікарня — центр госпітального округу другого рівня. Решту ж буде трансформовано в лікарні планового лікування. Менська ЦРЛ, за планом, має стати лікарнею першого рівня, а Корюківська — другого, як ви вважаєте, чому саме такий вибір?

— Я поки що говорити на цю тему не буду, тому що нещодавно керівництво Менського району їздило в Київ... Проводиться робота відповідна. Висновків про госпітальні округи, які вони будуть, скільки взагалі їх буде, як називатимуться, нема. Жодного документа, крім інформації в медіа, нема. Наказу, розпорядження нема. Я не гадалка. Тому не можу сказати, хто буде центром: Менська лікарня чи Корюківська.

— Наскільки мені відомо, то Корюківська ЦРЛ має краще обладнання та кадри, зараз там йде ремонт трьох відділень, а в лікарню купують комп’ютерний томограф. По суті, зараз йде конкуренція між вашими закладами, чим ви будете парирувати?

— Жодного документа про закриття лікарень теж немає. Жодна лікарня не буде закрита. Стовідсотково: жодна лікарня не буде закриватися. Жодна. Тому що в жодному документі, проекті не написано такого: закрити таку-то лікарню. Мова йде про перерозподіл функцій окремих підрозділів. Окремих лікарень і окремих підрозділів лікарень. Ось про що йдеться. Тому краху медицини Чернігівщини не передбачається. Я впевнений, що буде навпаки. Буде подальший її розвиток.

Кожен керівник лікувального закладу повинен поставити собі питання: а скільки ліжок у нього працює? А навіщо йому ці ліжка? А скільки там лікарів зараз? Скільки хворих пролікував кожен лікар? Після детального аналізу проведеної роботи лікаря можна робити висновки стосовно якогось скорочення. Тільки аналізувати роботу не останнього місяця, а останніх років.

Від автора. На плечі головних лікарів сьогодні покладено нелегке завдання — вберегти людям життя, незважаючи на всі зовнішні фактори та негаразди.

Слід бути об’єктивним, що заява про наміри, яка нещодавно прозвучала, — це не забаганка обласних чиновників, а наслідки тотального знищення національної медицини шляхом її фінансування державою за залишковим принципом. Будемо сподіватися, що галузь, яка вже стоїть над прірвою, врятують, як нещодавно рятували українську армію.

Як не страшно звучить, але сьогодні медицина — це розкіш, тому при виборі лікувального закладу не в останню чергу буде важлива доступна якість, адже в приватних лікувальних закладах можуть дозволити собі лікуватися лише заможні.


Віктор Михайленко, тижневик «Вісник Ч» №43 (1590)

http://www.gorod.cn.ua/news/gorod-i-region/77130-likuvannja-medicini-zapitan-bilshe-nizh-jasnostei.html
Переглядів: 427 | Додав: Dragon | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar