Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 25

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Березень » 24 » 24 березня 2017 року Всесвітній день боротьби з туберкульозом
11:40
24 березня 2017 року Всесвітній день боротьби з туберкульозом

     

     Біля однієї третини населення світу інфіковано бактерією туберкульозу (ТБ). Хвороба розвивається лише у невеликої частки інфікованих людей. Підвищеного ризику розвитку туберкульозу піддаються люди з ослабленою імунною системою. Імовірність розвитку активного туберкульозу у людини з ВІЛ приблизно в 26-31 разів вище.

    Всесвітній день боротьби з туберкульозом відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я в день, коли німецький мікробіолог Роберт Кох заявив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу.

   У 1993 році ВООЗ об’явила туберкульоз національним лихом, а день 24 березня Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом і офіційно рекомендувала стратегію DOTS як нову стратегію боротьби з хворобою.

Основними принципами DOTS є:

Політична підтримка;

Діагностика методом мікроскопії;

Надійна поставка ліків;

Контроль за лікуванням;

Регулярна оцінка результатів.

DOTS – це стратегія проти епідемії туберкульозу, вона дозволяє виявляти і лікувати хворих, небезпечних для оточуючих.

Можна вилікувати 92-95% хворих туберкульозом.

     Впровадження DOTS – це спасіння багатьох людей від смерті, хвороби і страждання, зумовленого ТБ. Принципи стратегії DOTS універсальні для всіх країн. Зараз вона успішно запроваджується у більш ніж 180 країнах світу.

   В Україні, згідно з Указом Презедента України № 290 від 22 березня 2002 року, також встановлений Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз, який відзначається щорічно теж 24 березня.

     Одним із завдань, поставлених в рамках Цілей в галузі сталого розвитку на період до 2030 року, є ліквідація глобальної епідемії туберкульозу. «Стратегія по ліквідації туберкульозу», розроблена ВООЗ і схвалена Всесвітньою асамблеєю охорони здоров’я в 2014 році, закликає знизити рівні смертності від туберкульозу на 90% і захворюваності на туберкульоз на 80% до 2030 року в порівнянні з рівнями 2015 року.

Ситуація в Україні.

    Майже чверть мільйона українців наразі хворіють на туберкульоз. Водночас зі зниженням захворюваності на туберкульоз, спостерігаємо поширення мультирезистентної його форми. При цьому своєчасний доступ до діагностики та лікування залишається проблемою.

     Нещодавні спільні зусилля Міністерства охорони здоров'я, Центру громадського здоров’я МОЗ України, агенцій системи ООН, Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією і громадянського суспільства допомогли забезпечити доступ до медичної допомоги та змінити підхід у бік забезпечення профілактики та лікування туберкульозу поза межами лікувальних закладів.

     З 2015 року для подолання попередніх перебоїв у постачанні ліків, пов'язаних з корупційними схемами в медичних закупівлях, Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН) допомагає Міністерству охорони здоров'я закуповувати ліки та вироби для діагностики туберкульозу. Торік завдяки міжнародним закупівлям досягнули економію, що дозволила додатково закупити 22% ліків. Закупівлі протитуберкульозних препаратів і діагностичних виробів у цьому році щойно завершили.

    Окрім питання доступу до лікування та діагностики, поміж інших проблем також відсутність обізнаності про туберкульоз серед медичних працівників, соціальних робітників та загалом населення України. Брак інформації про поширеність туберкульозу, цільові групи населення та належні методи діагностики разом із неефективними підходами до лікування цього захворювання сприяють передачі хвороби, втраченим можливостям для профілактики, ранньої діагностики та медичного втручання, а також погіршенню стану здоров'я в інфікованих людей.

     Міністерство здійснило ряд кроків для трансформації підходу до подолання епідемії туберкульозу та відповідного лікування в українській системі охорони здоров’я. Оксана Сивак, заступник Міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції, зазначила: «Міністерство разом з партнерами вже розробило концепцію Загальнодержавної соціальної цільової програми протидії туберкульозу на 2017–2021 роки, яка на завершальному етапі погодження в центральних органах виконавчої влади. Запуск програми одночасно з реформою первинної ланки медичної допомоги дозволить забезпечити реалізацію ефективних моделей лікування пацієнтів, що відповідатиме сучасним міжнародним підходам і практикам».

     Янтомас Хімстра, Директор ПРООН Україна, зазначив: «Ми бачимо, як потужні глобальні зусилля для боротьби з туберкульозом докладаються Глобальним фондом по боротьбі з туберкульозом, СНІДом та малярією, Партнерством проти туберкульозу та іншими організаціями. Ми закликаємо продовжити цю роботу. Лише партнерство на глобальному і на місцевому рівнях може привести нас до кінцевої мети – подолати туберкульоз і забезпечити право на здорове життя для людей всього світу. Як ПРООН в Україні, ми робимо свій внесок шляхом забезпечення доступу громадян України до якісних ліків».

     За словами начальника відділу нагляду та лікування туберкульозу Центру громадського здоров’я МОЗ України Яни Терлеєвої, у 2016 році в Україні рівень захворюваності складає 67,6 на 100 тис. населення. При цьому захворіло близько 29 000 осіб, що на 4,3% менше, ніж торік.

   «Сьогодні в Україні туберкульоз виліковний, при цьому лікування протитуберкульозними препаратами абсолютно безкоштовне. Раннє виявлення і дотримання правильного лікування – запорука успішного одужання. Однак загрозливих масштабів набуває поширення стійких форм туберкульозу, лікування якого триваліше і менш успішне: Україна входить до п’ятірки країн світу з найвищим тягарем МРТБ. У 2016 році зареєстровано 8 709 випадків МРТБ. Цю ситуацію слід сприймати як кризу в галузі охорони здоров’я», – зауважила Яна Терлеєва.

   Дмитро Шерембей, голова Координаційної ради БО «Всеукраїнська Мережа ЛЖВ»: «У нас з'явився шанс зупинити епідемію туберкульозу в рамках стратегії ВООЗ, розрахованої на найближчі 18 років. Завдяки зусиллям пацієнтської спільноти та активістів, у минулому році ми домоглися збільшення фінансування держпрограми для пацієнтів з туберкульозом на 140%. Але ще треба багато зробити – в тому числі для дотримання прав пацієнтів з туберкульозом, надання їм максимального доступу до препаратів і впровадження в Україні новітніх протоколів лікування».

    У 2016 році для боротьби з поширенням туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією виділив кошти у розмірі 392,5 млн гривень, ще 162,5 млн очікується на 2017 рік.

   ПРООН допомагає зміцненню потенціалу Національної ради з питань туберкульозу та ВІЛ/СНІДу в виконанні своїх функцій Координаційного механізму країни відповідно до вимог та рекомендацій Глобального фонду. У 2017 році ПРООН розпочала закупівлі для 22 з 23 програм за кошти бюджету 2016 року в рамках контракту з Міністерством охорони здоров'я. В цілому ПРООН повністю завершила закупівлі за 8 і частково за 7 програм, використавши понад 37% від 78 мільйонів доларів США, наданих Міністерством охорони здоров'я України для закупівель ПРООН.

Довідка:

   Всесвітній день туберкульозу відзначають 24-го березня. Туберкульоз – це захворювання, що викликають бактерії (мікобактерії туберкульозу), які найчастіше впливають на легені. Туберкульоз передається від людини до людини повітрям. За даними ВООЗ, у 2015 році 10,4 мільйона осіб захворіли на туберкульоз і 1,8 мільйона померло від цієї хвороби (в тому числі 0,4 мільйона серед людей, що живуть з ВІЛ). Понад 95% випадків смерті від туберкульозу стаються в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Для отримання додаткової інформації про Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

 

За інформацією сайту: http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20170321_c.html 

Переглядів: 327 | Додав: Dragon | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar